به گزارش مرکز خبر حوزه، پورفسور محمد حزیم شاه، رییس انجمن علمی علوم اجتماعی در مالزی، در این نشست که در سالن کنفرانس مرکز همایش های دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد، گفت: رابطه اسلام و غرب در عرصه دانشی، رابطه ای تاریخی است که در ساختن تاریخ علم، نقش بسزایی ایفا کرده است.
وی افزود: یکی از تلاش های مهم دانشمندان مسلمان در طول تاریخ علم، اسلامی سازی علم بود؛ البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که در این عرصه تلاش نظاممندی در این زمینه وجود ندارد؛ اما از آنجایی که مسلمان روشنفکر با توجه به تضاد اندیشه اسلامی با مدرنیته، به دنبال ایجاد کانال هایی برای ورود علم به لایه های مختلف اجتماعی با در نظر گرفتن تلاش در جهت ثبات نظام فرهنگی اسلامی بودند که از آن جمله می توان به سید حسین صدر اشاره کرد.
رییس انجمن علوم اجتماعی مالزی، تاریخ علم را در گفتمان غربی، به دوره تعالی علم در یونان باستان، نسبت داد و گفت: این تمدن از خاور نزدیک و کشور هایی همچون بین النهرین، ایران و مصر نشات گرفته است و ریشه غربی ندارد.
وی ادامه داد: پیشرفت علمی مسلمانان در قرون 12 تا 14 در سراسر جهان رخ نمایی کرد و آنان بعد از ترجمه آثار علمی و تلاش در جهت توسعه علوم مختلف توانستند در دورانی که غرب، دوران ستیز کلیسا و علوم غیر طبیعی را می گذراند، به جایگاه رفیعی برسند که در این زمینه نیز حتی بسیاری از فلاسفه منصف غربی نیز معترف هستند که مسلمانان سهم زیادی در ارتقای دانش بشری ایفا کرده اند؛ فهم علوم و انتقال آن به دیگران به خصوص در علوم نجوم و شناخت نور توسط افرادی همچون ابن هیثم در این دوره بسیار مهم است.
پرفسور حزیم شاه اضافه کرد: پس از بیان پرسش جوزف نیدهام در مورد ارتباط تمدن غرب با چین که شهرت جهانی پیدا کرده بود و این که چرا تمدن اسلامی و چینی نتوانستند راه پرافتخار علمی خود را به آن شتاب و سرعت دنبال کنند، این پرسش در میان بسیاری از متفکران اسلامی پدید آمد و این مساله به دغدغه بسیاری از روشنفکران اسلامی نیز مبدل شد؛ البته این به آن معنا نیست که این تفکر زائیده نید هام به طور صرف است، ولی مقصود این است که در فلسفه غرب نیز این سوال برای بسیاری از آنان وجود داشت.
وی با اشاره به این که علم جدید متشکل از پیوند بین فلسفه طبیعی، ریاضیات و روش تجربی است، گفت: هیچ ترکیب و هم گرایی در جهان اسلام بین این سه مشاهده نشده است؛ رئالیسم علمی و خرمندی علمی دو مشکل قابل مشاهده در علوم جدید است.
پرفسور حزیم شاه ادامه داد: رئالیسم دینی در گذشته مورد قبول مسلمانان نبوده است و این امر باعث شد ارتقای علمی نظیر غرب در بین مسلمانان بوجود نیاید و حُسنش این بود که دانش اسلامی از مشکلات فرهنگی دانش غربی مصون ماند.